ILE MIĘSA I BIAŁKA POWINNA MIEĆ DOBRA KARMA DLA DOROSŁEGO PSA?
Pies w przeciwieństwie do kota nie jest bezwzględnym mięsożercą, co oznacza, że jego pokarm nie musi, a wręcz nie może składać się wyłącznie z mięsa. Przodkowie naszych domowych pupili, żywili się również warzywami i owocami. Upolowaną zdobycz zjadali w całości, czyli jedli nie tylko mięśnie ale też narządy wewnętrzne, ścięgna, skórę i kości. Tak urozmaicona dieta dostarczała psom pełnego zestawu substancji odżywczych. Dlatego też „podroby” obecne w karmie nie świadczą o jej gorszej jakości. W pełnowartościowej karmie powinien znaleźć się również olej rybny albo roślinny np. lniany, zapewniający zwierzęciu odpowiednią ilość kwasów omega.
*Dieta składająca się tylko i wyłącznie z mięsa pochodzącego z mięśni pokryje w pełni zapotrzebowanie na białko i tłuszcz. Niestety nie pokryje zapotrzebowania na inne składniki odżywcze np. na witaminy. Dlatego dieta wyłącznie mięsna jest dietą
niedoborową.
*Zapotrzebowanie psa, według FEDIAF, na białko to minimum 18% jego zawartości w suchej masie spożywanego pokarmu. Ale co to dokładnie oznacza? Oznacza to, że wybierając karmę musimy wziąć pod uwagę dwa aspekty: ile wody i ile białka zawiera karma.
*Surowe mięso zawiera zazwyczaj około 60 % wody. Jeśli jednak do produkcji karmy zostanie użyte mięso słabej jakości, z małą zawartością białka to może się okazać się, że mimo dużego udziału procentowego mięsa w danym produkcie żywieniowym, w suchej masie będzie niewystarczająca ilość białka.
Wybierając karmę zwracajmy więc, przede wszystkim, uwagę na zawartość w niej składników odżywczych i jakość zastosowanych produktów.