JAKIE SĄ NAJCZĘSTSZE OBJAWY UCZULENIA NA GLUTEN?

Gluten to białko roślinne obecne w niektórych rodzajach zbóż. Występuje w pszenicy, ale także w jęczmieniu i życie. U zwierząt to właśnie białkowe składniki pokarmów najczęściej wywołują nieprawidłowa reakcje ze strony układu odpornościowego organizmu czyli alergie. Alergia na gluten to celiakia. Na gluten może również wystąpić nietolerancja. Mówimy o niej jeśli w reakcje organizmu
nie jest zaangażowany układu immunologicznego. 

U psów wykazujących nadwrażliwość na gluten, najczęściej powoduje on uszkodzenie kosmków jelitowych oraz stany zapalne jelita cienkiego. Powoduje to pogorszenie wchłaniania substancji odżywczych oraz trawienia w przewodzie pokarmowym. Początkowe objawy nie są specyficzne, dlatego w momencie stawiania diagnozy nie od razu podejrzenie pada na gluten. U chorych zwierząt mogą pojawić się przewlekłe biegunki, wzdęcia oraz tkliwość brzucha. Zauważyć można osłabienie i stopniową utratę masy ciała. U części osobników obserwowane jest pogorszenie jakości okrywy włosowej oraz zmiany na skórze. Niekiedy występują też wymioty i brak apetytu. Wykrycie alergii na gluten nie jest proste. W diagnostyce niezbędne jest wykonanie
badań krwi oraz biopsja jelit

Gdy podejrzewamy, że nasz pupil ma alergię na gluten, bądź mamy postawioną przez lekarza diagnozę, musimy bezwzględnie wyeliminować go z diety. Dalsza ekspozycja na alergen powoduje co raz większe spustoszenie w organizmie psa. Zmiana karmy obecnie jest prosta, bo na rynku obecnych jest wiele gotowych karm bezglutenowych. Jeśli chcielibyśmy karmić psa karmą domową, upewnijmy się wcześnie, że żaden z podawanych mu składników nie posiada glutenu.